FAALİYET RAPORU

ORDU İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ’NİN FAALİYET RAPORU

ORDU İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ

KURULUŞ

          Ordu ili birliğimiz 2002 yılında, 50 arıcı ile kurulmuştur. 2008 yılında tamamen kendi imkanlarını kullanarak depo-lokal-büroyu içinde bulunduran birlik binasını ve carewalla model aracı satın alarak piyasadaki gücünü artırmıştır. Günümüzde 3550 aktif arıcı, 520.000 kovan ve 20.000 ton bal üretimi ile ülkemizin en büyük birlikleri arasında yer almaktadır.  

PROJELERİMİZ

“ARIM, BALIM, PETEĞİM” PROJESİ

Avrupa Birliği ve TC Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği ve Arıcılık Araştırma Enstitüsü (AAE)’nün Faydalanıcısı olduğu  “ARIM, BALIM, PETEĞİM” Projesi 2008 yılında başladı. Proje kapsamında, Akredite bir Laboratuvar, İşleme ve Paketleme tesisi, Pazarlama ve Danışmanlık birimlerinin kurulması tasarlandı. Bu bağlamda gerçekleştirilen yatırım, 5000 m2lik bir kapalı alan inşaatı,  en yüksek teknolojili Laboratuvar ekipmanları, Otomatik çalışan bir işleme ve paketleme tesisinin kurulması da dâhil olmak üzere yaklaşık 10 milyon Euro bütçe ile gerçekleşti.

Proje kapsamında, (Ordu, Giresun, Sinop, Samsun, Rize, Trabzon Arı Yetiştiricileri Birlikleri, Ordu Ticaret Odası, Ordu Esnaf ve Sanatkârları Odası) Aralık 2017’de BALMER A.Ş kuruldu. 2022 Yılında şirkette bulunan 5 tane arıcılar birliğinin hissesi Ordu  İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından alındı. Şirket proje kapsamında kurulan İşleme Paketleme tesisi ile Pazarlama ve Danışmanlık birimlerinin işletilmesi ve yönetiminden sorumlu olmaktadır. Tesis yıllık 3500 ton bal ile bal mumu ve diğer arı ürünlerini işleme kapasitesine sahiptir.

“KARADENİZ ARI GENOTİPİNİN VERİM VE VAROA  PARAZİTİNE DİRENÇ YÖNÜNDEN ISLAHI” PROJESİ

2017 yılında başlattığımız Karadeniz Arı (Apis mellifera L.) Genotipinin Verim ve

Varroa (Varroa destructor) Parazitine Direnç Yönünden Islahı projesini  tarım il müdürlüğü ve arıcılık araştırma enstitüsü ile  koordineli olarak başlattık. projemizin bu yıl son olarak performans ölçümlerini gerçekleştirmekteyiz. 2024 yılında damızlık Ana arılarımızın tescillenmesi planlanmaktadır. Proje devamında kuracağımız damızlık ana arı işletmesi ile üreticilerimizin ana arı bulma sorununa da katkıda bulunacağız.

GENÇ ÇİFÇİ PROJESİ

2018 yılında Merkez Birliği ile koordineli olarak genç çifçi projesini başlattık. Proje kapsamında ilimizde bulunan 26 genç çifçimize arılı kovan ve makine ekipman dağıtımı gerçekleştirdik.

 ANALİZ PROJESİ

2020 yılında DOKAP ile TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ üzerinden arıcılarımız için 400 adet analiz desteği alıp arıcılarımızın ürettiği balların kalitesini ölçmek adına bal analizlerini yaptırdık.

POLEN TUZAĞI DAĞITIMI PROJESİ

2012-2023 yılları arasında Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığımız ortak projeler ile 27.000 adet polen tuzağı dağıtımı gerçekleştirdik.

İLAÇ DAĞITIM PROJESİ

2022 yılında başlayıp 2027 yılında bitecek olan BOLAMAN HAVZASI PROJESİ kapsamında bulunan 12 ilçedeki arıcılarımıza her yıl düzenli olarak varoa ilacı dağıtımı yapılacaktır.

FAALİYETLERİMİZ

EĞİTİMLERİMİZ

Birliğimiz kuruluşundan itibaren düzenli olarak üniversite hocaları ile koordineli bir biçimde arıcı eğitim programları düzenlemektedir. Bu eğitimlerin önümüzdeki yıllarda da yapılması planlamaktadır.

 ARICI ZİYARETLERİMİZ.

İlimiz arıcılarının büyük bir kısmı ülkemizin dört bir yanında gezginci arıcılık faaliyetleri sürdürmektedir. Birlik yönetimi olarak her yıl düzenli olarak bu arıcılarımız bulundukları bölgelerde ziyaret edilerek, problemleri sahada dinlenmektedir.

FUARLARA KATILIM

Birliğimiz kuruluş itibari ile arıcılık adına düzenlenen tüm fuar ve organizasyonlara katılım sağlamıştır.

İHRACAT

Ordu İli Arı yetiştiricileri birliği  olarak 2018 yılından bu yana üyelerinden satın aldığı toplam 1375 ton  balı BALMER A.Ş.tesislerinde paketlemesini yaparak Almanya, İngiltere, Hollanda gibi Avrupa ülkelerine ihracatını gerçekleştirmiş, arıcılarımızın en büyük sıkıntısı pazarlama sıkıntısını ortadan kaldırmıştır.  Önümüzdeki yııllarda ihracata yönelik çalışmalarımızın aratarak devam etmesi planlanmaktadır.